Safety Culture Ladder
Verbeter het veiligheidsgedrag binnen uw organisatie
Veel organisaties richten zich op het nemen van technische en organisatorische maatregelen op basis van de RI&E voor het verbeteren van de veiligheid en gezondheid binnen hun organisatie. Een aanzienlijk gedeelte van incidenten komt voort uit (onveilig) gedrag van medewerkers. Met het implementeren van de Safety Culture Ladder gaat u gericht werken aan het verbeteren van het veiligheidsgedrag binnen uw organisatie.
De Safety Culture Ladder is uitgegroeid tot een breed inzetbaar instrument waarmee organisaties veiligheid en veiligheidsbewustzijn verankeren in hun manier van werken. Steeds meer partijen, waaronder grote aanbesteders als ProRail en TenneT, hanteren dit bij het selecteren van leveranciers en onderaannemers.
Governance Code in de Bouw
Om ervoor te zorgen dat de veiligheidscultuur in brede zin verbetert, heeft een aantal toonaangevende bouwondernemingen en opdrachtgevers (bouw, weg-/water-/spoorinfra en installatietechniek) de handen ineen geslagen. Samen hebben zij de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) opgericht. Deze initiatiefnemers hebben gezamenlijke uitgangspunten en kernwaarden op het gebied van veiligheid vastgelegd, door werkwijzen te harmoniseren en instrumenten te uniformeren. Daarbij wordt de hele bouwketen betrokken.
Vanaf 1 januari 2022 nemen opdrachtgevers die de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) hebben ondertekend, veiligheidsbewustzijn als verplichting op in aanbestedingen of contracten. We noemen deze gezamenlijke afspraak: Veiligheid in Aanbestedingen (ViA).
Vanaf 2022 hanteren opdrachtgevers de zogenoemde Safety Culture Ladder om het veiligheidsbewustzijn van organisaties meetbaar, inzichtelijk en vergelijkbaar te maken. Om het veiligheidsbewustzijn als keten te verhogen wordt er niet alleen certificering gevraagd van opdrachtnemers, ook de opdrachtgevers laten zich certificeren. Zo ontstaat er een gezamenlijke en eenduidige aanpak voor de gehele sector.
Wat is de Safety Culture Ladder?
De Safety Culture Ladder (SCL), ook bekend als Veiligheidsladder, bestaat uit vijf ‘tredes’ waarop voor achttien verschillende thema’s (van managementinteresse tot medewerkersbetrokkenheid) wordt aangegeven aan welke normen uw organisatie moet voldoen, welke criteria hierbij horen, hoe die criteria gewaardeerd worden en waar een onafhankelijke auditor op moet letten. Dit instrument is ontworpen om te worden toegepast op de hele keten.
Meten van veiligheidsgedrag
U meet hoe bewust (of onbewust) uw organisatie omgaat met veiligheid. Zo stimuleert u iedereen in uw organisatie om veiliger en bewuster te handelen. Het doel is het terugdringen van het aantal onveilige situaties, waardoor minder incidenten ontstaan. Dit gebeurt door alle medewerkers bewust te maken van hun gevoel voor veiligheid, zodat zij het zelf belangrijk vinden hun houding en gedrag hierop aan te passen. Dit heeft als voordeel dat uw organisatie minder te maken krijgt met verzuim en schades.

Manieren om een trede op de Safety Culture Ladder aan te tonen
Er zijn vier manieren om aan te tonen dat een bepaalde trede op de Safety Culture Ladder wordt gehaald:
SCL Original certificaat
SCL certificaat
SCL Light audit
Een Approved Self Assessment
Profiteer van onze kennis en ervaring
Wij hebben de specialisten in huis om u (verder) te helpen om de Safety Culture Ladder te implementeren. Door onze praktische en overzichtelijke werkwijze zorgen wij ervoor dat u de Safety Culture Ladder tot het door u gewenste niveau kunt beklimmen. Benieuwd hoe wij dat doen? Neem dan contact met ons op en informeer naar de mogelijkheden.