Bereikbaar op kantooruren:
0348 - 40 51 60

Bouwsector hecht meer aan lage prijs dan aan veiligheid

Veiligheid is al jaren een ondergeschoven kindje in de bouwwereld. Die harde conclusie trok de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in een rapport over veiligheid in de bouw. De bouwsector zet vooral in op een lage prijs en leert te weinig van eerdere ongelukken. De OVV schreef het rapport naar aanleiding van het instorten van een parkeergarage in aanbouw in Eindhoven.

Prijs vaak leidend bij aanbesteding

De OVV concludeert dat vooral de prijs leidend is in het aanbestedingstraject. De risico’s blijven volgens de raad ‘onvoldoende doorgrond, onbenoemd en onbeprijsd’. Die ‘sterke sturing op de prijs’ kan ‘onwenselijke gevolgen’ voor de veiligheid hebben.

‘Het is de hoogste tijd dat de bouwsector zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt om de noodzakelijke verbeterslag te maken’, staat in het rapport. ‘Dat vergt een leergierige houding en grondige zelfreflectie.’

Bekijk hier het item dat AvroTROS-programma EenVandaag maakte naar aanleiding van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Bezorgde reacties

In de Tweede Kamer is bezorgd gereageerd op het rapport. Regeringspartij D66 wil bouwbedrijven in een hoorzitting ter verantwoording roepen. Oppositiepartij SP wil dat de sector onder verscherpt toezicht wordt geplaatst.

Brancheorganisatie Bouwend Nederland onderschrijft het rapport van de OVV en ziet dat de huidige aanpak onvoldoende is om alle partijen in de bouwsector van elkaar te kunnen laten leren. “Daarvoor moeten we de krachten bundelen, met alle partijen in de bouwketen”, zegt een woordvoerder tegen nieuwssite Nu.nl.

“Gunnen op basis van de laagste prijs is een bekend fenomeen in de bouw. Op kwaliteit mag echter nooit worden bezuinigd. Ook druk op de planning mag geen reden zijn om veiligheidsaspecten uit het oog te verliezen.”

Gerelateerde diensten

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]